3 nejlepší podzimní polévky ze světa. Chutnají skvěle a stoprocentně zahřejí!

Podzim je tu. Už cítíte, jak pomalu ubývá tepla a slunečního svitu a přichází útlum nejen na přírodu, ale i na vás? Čelte tomu s pomocí poctivých domácích podzimních polévek, které vás zahřejí, zasytí a kromě toho vám budou i moc chutnat! Poradíme vám ty nejlepší recepty!

Francouzská cibulačka

Cibule je perlou kuchyně – to nezjistila Magdalena Dobromila Rettigová, ale věděly to už celé generace před ní. A Francouzi to za tradiční výpomoci vína a toastu posypaného sýrem gruyére dotáhli k dokonalosti.

Na cibulačku samozřejmě existuje tolik receptů, kolik je francouzských rodin – přinášíme vám tedy jen jeden z mnoha. Je výborný!

Budete potřebovat:

  • cibuli – 4 ks na jednoho strávníka
  • asi 2 lžíce másla
  • asi 2 lžíce mouky
  • litr vývaru
  • sůl
  • pepř
  • trochu červeného vína nebo brandy
  • toastový chléb do každého talíře
  • sýr gruyére

Postup:

Nakrájíme cibuli na kolečka a smažíme ji na mírném plameni na másle. Když cibule zesklovatí, přidáme mouku a necháme ji osmahnout. Pozor, aby se vám nic nepřipálilo!

Posléze postupně přiléváme studený vývar. Nejlepší je pravý hovězí, lze ale použít i kostku nebo silný zeleninový vývar – ten ale samozřejmě pozmění charakter polévky. Přidáme sůl a pepř v přiměřené míře a polévku přivedeme k varu. Na mírném ohni pak pod pokličkou vaříme půl hodiny.

Aby měla polévka ten správný šmak, přidejte ještě v průběhu vaření trochu vína nebo brandy. Množství se samozřejmě odvíjí od objemu samotné polévky. Přilévejte tedy raději postupně a poctivě ochutnávejte.

Pro servírování se doporučuje talíř nebo misku nejprve vyložit toastovým chlebem, přes něj pak nalít polévku a posléze posypat sýrem gruyére (popřípadě parmazánem). Pokud ale nemáte moc rádi rozmáčený chléb, nikdo vás k tomu nemůže nutit.

Dýňová polévka

Ačkoli u nás dýně velice zdomácněly, mají svůj původ v Latinské Americe, kde je domorodci pěstovali na jídlo už před pěti tisíci lety. Nejchutnější dýně na polévku – druh Hokkaido – byla vyšlechtěna v Japonsku a stala se hitem. Polévka z ní je možná jedna z nejjednodušších, ale zároveň i nejlepších a nejvděčnějších podzimních polévek. Vylepšit ji můžete přidáním brambor nebo mrkve, stejně jako koření – chilli nebo třeba šafránu. Polévku můžete také zjemnit mlékem nebo smetanou. Nejlepší je ale stejně ve své nejprostší variantě. Jak na ni?

Budete potřebovat:

  • dýni Hokkaido
  • trochu másla
  • cibuli
  • zeleninový nebo masový vývar
  • sůl
  • pepř
  • zakysanou smetanu

Postup:

Dýni dobře omyjte, zbavte semínek uvnitř a rozkrájejte na kostičky asi 1 x 1 cm (ale pravítko potřebovat nebudete). Dýni můžete oloupat, ale také nemusíte. Když ponecháte slupku, bude mít polévka trochu kořeněnější chuť – rozhodně ji tím ale nezkazíte.

Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět na másle, pak přidejte kostičky dýně a nechte je krátce osmahnout. Dejte pozor, aby se cibulka nepřipálila. Pak vše zalijte studeným vývarem a nechte cca 20 minut vařit, dokud dýně nezměkne.

Když dýně změkne, sundejte polévku z ohně a rozmixujte ji do hladka tyčovým mixérem. Podle chuti polévku osolte a opepřete. Pokud máte pocit, že je polévka moc hustá, nařeďte ji buď vývarem, nebo mlékem či smetanou.

Polévku servírujte se zakysanou smetanou. Můžete ji také posypat dýňovými semínky nebo kousky mandlí.

Boršč

Už při vyslovení názvu téhle polévky si snad každý představí rozlehlé zasněžené pláně. Není taky divu, jedná se o tradiční součást ukrajinské národní kuchyně a recept je v různých obměnách rozšířený po celé východní Evropě. Tradiční boršč je hustá polévka s masovým základem a směsí zeleniny, které dominuje červená řepa – ta dává polévce její typickou červenou barvu.

Oproti dvěma polévkám výše zmíněným zabere příprava boršče o dost více času, výsledek ale stojí za to!

Budete potřebovat:

  • 500 g hovězího masa
  • 300 g červené řepy
  • 100 g cibule
  • 200 g zelí
  • 200 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 2 stroužky česneku (popřípadě více podle chuti)
  • 2 lžíce rajského protlaku (pokud ho máte rádi)
  • 2 ks bobkového listu
  • pepř
  • sůl
  • podle chuti petržel, kopr
  • zakysaná smetana

Postup:

Nejprve si připravte masový vývar. Hovězí maso nakrájejte na drobné kostičky a vařte ve vodě. Po vzkypění seberte pěnu a pak osolené vařte hodinu a půl na mírném ohni. Před koncem vaření přidejte pepř a bobkový list.

Brambory nakrájejte na kostičky a 15 minut vařte ve vývaru. Pak přidejte zelí nakrájené na nudličky a po provaření nechte vařit na mírném ohni.

Mezi tím si nakrájíme cibuli, mrkev a červenou řepu. Na pánvi rozpálíme tuk, cibulku lehce osmahneme a posléze k ní přidáme i mrkev a nakonec červenou řepu. Pak do pánve přilijeme asi dvě sběračky vývaru. V některých receptech se v tomto bodě přidává rajský protlak – pro skvělý výsledek není ale nezbytný. Pak necháme obsah pánve dusit do měkka.

V poslední fázi vlijeme obsah pánve do hrnce s masovým vývarem a necháme polévku spojit. Po krátkém provaření – stačí i dvě minuty – polévku stáhneme z ohně a přidáme drcený česnek a případně dochutíme podle potřeby.

Před podáváním je dobré nechat polévku odstát. Minimum je 15 minut, čím déle však, tím líp.

Boršč se tradičně podává se zakysanou smetanou a nasekaným koprem nebo petrželkou.

Nechte si chutnat!

FOTOGALERIE:

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.