Lehký bramborový salátek na vídeňský způsob
Na český majonézou slepený bramborový salát nedá většina populace dopustit. Ne každému ale nakonec dělá zdravotně dobře. Chcete-li ulevit nejen žlučníku, ale i chuťovým pohárkům, doporučujeme tento lehounký bramborový salát.
Ingredience:
- brambory ve slupce
- sůl
- červená cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Na nálev:
- silný hovězí vývar
- střik 8% lihového octa
- olej
- sůl
- cukr
- mletý pepř
Očištěné brambory uvařte ve slupce a ještě teplé oloupejte a nakrájejte na kolečka do mísy. Přidejte k nim cibuli nakrájenou najemno a lžící hořčice a brambory prosolte. Ingredience na nálev smíchejte a prolijte jimi brambory. V tomto nálevu nechte promíchaný salát odstát alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Servírujte ke smaženému masu či jen tak.
Æbleskiver – dánské minilívanečky
Tradiční dánská pochoutka v naší české kotlině zapůsobí každopádně netradičně. Jejich příprava je jednoduchá a na stupnici lahodnosti a rozplývavosti se tyto minilívanečky snadno vyrovnají středně dobrým, až výborným vanilkovým rohlíčkům.
Ingredience:
- 3 vejce
- 450 ml mléka
- 250 g mouky
- 1 lžíce cukru
- špetka soli a jedlé sody
- máslo na smažení
- marmeláda, čokoládový krém, cukr či ovoce a šlehačka na podávání
Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s ostatními ingrediencemi v konzistentní těsto. To nechte půl hodiny odpočinout, aby bylo hezky kypré. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Smažte na másle ve speciální lívancové pánvi (ta pravá dánská má skutečně malinká očka) nebo tvořte malé kapičky a smažte je podobně jako koblížky nebo lívance na pánvi normální. Podávejte s marmeládou, krémem, ovocem nebo jen posypané cukrem se skořicí.
Gløgg – glogloglo svařák
Pustíte-li se do přípravy lahodných dánských lívanců, měli byste je podávat v doprovodu s pro nás Středoevropany netradičně pojatým svařeným vínem. Dánský gløgg obsahuje spoustu překvapivých ingrediencí, které tento teplý nápoj vystřelí do nečekaně chutiplných výšin. Netradiční zážitek z tradičního nápoje si snadno připravíte podle následujících instrukcí.
Ingredience:
Na základ:
- 4 hrsti hrozinek
- 300 ml portského vína
- 0,75 l těžkého červeného vína
- 250 g třtinového cukru
- 3 celé skořice
- nové koření
- hřebíček
- kardamon
Na gløgg:
- 1,5 l červeného vína
- 2 dcl rumu
- 2 dcl vodky
- kůra pomeranče
- 2 dcl pomerančové šťávy
- 100 g nasekaných mandlí
Den předtím, než budete chtít dánský svařák podávat, si připravte základ v podobě rozinek louhujících se v portském. V den podávání zbytek ingrediencí na základ, tedy lahev vína, cukr a koření, přiveďte ve velkém hrnci těsně pod bod varu, nechte vychladnout a sceďte. Do takto připraveného základu přidejte zbytek červeného vína, rum, vodku a pomerančovou šťávu i s kůrou a opět přiveďte těsně pod bod varu. Nakonec přidejte rozinky v portském a mandle a podávejte zvesela.
Vánoční koláč podle Irů
Když se peče, tak se pije. To je jedno z častých pravidel v některých kuchyních. V irských domácnostech to platí i pro připravované pokrmy, zvláště pak pro tradiční vánoční koláč, který se po upečení musí tzv. krmit dobrou irskou whisky, aby byl hezky rozvláčnělý a uvolněný. Jeho příprava sice trvá minimálně tři dny, ale neustálá přítomnost dobrého pití tento proces udělá víc než snesitelným.
Ingredience:
Příprava:
- 150 g rozinek
- 150 g datlí
- 150 g sultánek nebo jiného kandovaného nebo sušeného ovoce
- 100 g kandovaných třešní
- 1 dcl dobré irské whisky
Pečení:
- 220 g másla na vymazání formy
- 200 g cukru
- 4 vejce
- kůra z 1 citrónu a 1 pomeranče
- kapka vanilkového extraktu
- 220 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička pečicího prášku
- 1 lžička anglického mixed spice nebo českého perníkového koření
- ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky drceného hřebíčku
- 50 g mletých mandlí
- 5 dcl ml whisky jako příkrm koláče po upečení
Příprava v předvečer pečení je snadná – všechno sušené a kandované ovoce naložte do whisky. Dle chuti můžete přidat i šťávu z citrónu či pomeranče nebo i víc whisky. Mísu s ovocem přikryjte potravinovou fólií a nechte 24 hodin odpočívat.
V den pečení jednoduše smíchejte všechny ostatní ingredience na těsto včetně koření a mandlí ve velké míse. Pracujte s ingrediencemi v pokojové teplotě, aby těsto bylo dobře propracované a bez hrudek. Nakonec postupně přidávejte nacucané ovoce. Těsto tím velmi zhutní, proto Irové z míchání těsta dělají doslova společenskou akci. Každý člen rodiny chvíli těsto promíchává a je tradicí, že v tento posvátný moment smí v duchu vyslovit jedno vánoční přání.
Během toho, co zbytek rodiny zápasí s těstem, vy si připravte pečicí dortovou formu, kterou si pečlivě vyložte pečicím papírem a ten pro jistotu ještě potřete vrstvou másla nebo margarínu. Ovocné těsto má tendenci se velmi lepit. Vrstvu pečicího papíru omotejte i kolem formy samotné a připevněte ji provázkem. Toto opatření je vynalezeno proto, aby okraje koláče příliš nezhnědly, a vnitřek měl přesto šanci se propéct.
Koláč pečte 3 hodiny při teplotě 150 °C. Po vyjmutí z trouby jej nechte kompletně vystydnout ve formě. Máte-li času nazbyt, klidně nechte další kroky opět na další den. Do kompletně studeného koláče udělejte špejlí několik dírek a konečně koláč nakrmte! Pomocí lžíce na jeho povrch vpravte další dávku whisky. Ta se prosákne celým koláčem a zajistí tak jeho trvanlivost i výjimečnou chuť. Nakrmený koláč zabalte do pečicího papíru a neprodyšné plastové dortové krabičky nebo alobalu a nechte dalších 24 hodin odpočívat na chladném a suchém místě. Hotový koláč můžete zdobit podle potřeb a nálady. Příprava dá zabrat, ale výsledek stojí za to. Sláinte!
Rybí polévka trochu jinak
Bez polévky to na Štědrý den zkrátka nejde. Zkuste letos zaexperimentovat třeba s lososem. Tento recept na krémovou zdravou lososovou polévku je nejen chutný, ale i královsky jednoduchý. A to se při přípravě hostiny hodí snad nejvíc.
Ingredience:
- 1 l vody
- 450 g na malé kostičky nasekaného lososa
- 450 g brokolice nasekané na malé kousky
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- parmezán
- citrón
- olivový olej
Brokolici i lososa vařte v osolené vodě přikryté poklicí 10 minut. Odeberte pár kousků na ozdobu a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Rozmixovanou polévku přiveďte k varu, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vařte minutu. Následně rozdělte polévku do misek, ozdobte kousky lososa, parmezánem a stroužkem citronu. Dobrou chuť.