5 vánočních receptů ze světa, které zpestří vaši tradiční štědrovečerní hostinu

Kapr, řízek, bramborový salát a vánočka. Jedna rybí hlava do polévky. Pár vanilkových rohlíčků, trochu lineckého a nějaká vosí hnízda. To jsou české Vánoce na stole a mnohým z nás už tyto tradiční pochutiny lezou ušima. Pojďte si letos zařídit vánoční menu netradičně. Mrkněte na těchto pět receptů, které oživí jinak fádní a očekávatelnou tabuli.

Lehký bramborový salátek na vídeňský způsob

Na český majonézou slepený bramborový salát nedá většina populace dopustit. Ne každému ale nakonec dělá zdravotně dobře. Chcete-li ulevit nejen žlučníku, ale i chuťovým pohárkům, doporučujeme tento lehounký bramborový salát.

Ingredience:

  • brambory ve slupce
  • sůl
  • červená cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Na nálev:

  • silný hovězí vývar
  • střik 8% lihového octa
  • olej
  • sůl
  • cukr
  • mletý pepř

Očištěné brambory uvařte ve slupce a ještě teplé oloupejte a nakrájejte na kolečka do mísy. Přidejte k nim cibuli nakrájenou najemno a lžící hořčice a brambory prosolte. Ingredience na nálev smíchejte a prolijte jimi brambory. V tomto nálevu nechte promíchaný salát odstát alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Servírujte ke smaženému masu či jen tak.

Æbleskiver – dánské minilívanečky

Tradiční dánská pochoutka v naší české kotlině zapůsobí každopádně netradičně. Jejich příprava je jednoduchá a na stupnici lahodnosti a rozplývavosti se tyto minilívanečky snadno vyrovnají středně dobrým, až výborným vanilkovým rohlíčkům.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 450 ml mléka
  • 250 g mouky
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli a jedlé sody
  • máslo na smažení
  • marmeláda, čokoládový krém, cukr či ovoce a šlehačka na podávání

Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s ostatními ingrediencemi v konzistentní těsto. To nechte půl hodiny odpočinout, aby bylo hezky kypré. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Smažte na másle ve speciální lívancové pánvi (ta pravá dánská má skutečně malinká očka) nebo tvořte malé kapičky a smažte je podobně jako koblížky nebo lívance na pánvi normální. Podávejte s marmeládou, krémem, ovocem nebo jen posypané cukrem se skořicí.

Gløgg – glogloglo svařák

Pustíte-li se do přípravy lahodných dánských lívanců, měli byste je podávat v doprovodu s pro nás Středoevropany netradičně pojatým svařeným vínem. Dánský gløgg obsahuje spoustu překvapivých ingrediencí, které tento teplý nápoj vystřelí do nečekaně chutiplných výšin. Netradiční zážitek z tradičního nápoje si snadno připravíte podle následujících instrukcí.

Ingredience:

Na základ:

  • 4 hrsti hrozinek
  • 300 ml portského vína
  • 0,75 l těžkého červeného vína
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 celé skořice
  • nové koření
  • hřebíček
  • kardamon

Na gløgg:

  • 1,5 l červeného vína
  • 2 dcl rumu
  • 2 dcl vodky
  • kůra pomeranče
  • 2 dcl pomerančové šťávy
  • 100 g nasekaných mandlí

Den předtím, než budete chtít dánský svařák podávat, si připravte základ v podobě rozinek louhujících se v portském. V den podávání zbytek ingrediencí na základ, tedy lahev vína, cukr a koření, přiveďte ve velkém hrnci těsně pod bod varu, nechte vychladnout a sceďte. Do takto připraveného základu přidejte zbytek červeného vína, rum, vodku a pomerančovou šťávu i s kůrou a opět přiveďte těsně pod bod varu. Nakonec přidejte rozinky v portském a mandle a podávejte zvesela.

Vánoční koláč podle Irů

Když se peče, tak se pije. To je jedno z častých pravidel v některých kuchyních. V irských domácnostech to platí i pro připravované pokrmy, zvláště pak pro tradiční vánoční koláč, který se po upečení musí tzv. krmit dobrou irskou whisky, aby byl hezky rozvláčnělý a uvolněný. Jeho příprava sice trvá minimálně tři dny, ale neustálá přítomnost dobrého pití tento proces udělá víc než snesitelným.

Ingredience:

Příprava:

  • 150 g rozinek
  • 150 g datlí
  • 150 g sultánek nebo jiného kandovaného nebo sušeného ovoce
  • 100 g kandovaných třešní
  • 1 dcl dobré irské whisky

Pečení:

  • 220 g másla na vymazání formy
  • 200 g cukru
  • 4 vejce
  • kůra z 1 citrónu a 1 pomeranče
  • kapka vanilkového extraktu
  • 220 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička pečicího prášku
  • 1 lžička anglického mixed spice nebo českého perníkového koření
  • ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky drceného hřebíčku
  • 50 g mletých mandlí
  • 5 dcl ml whisky jako příkrm koláče po upečení

Příprava v předvečer pečení je snadná – všechno sušené a kandované ovoce naložte do whisky. Dle chuti můžete přidat i šťávu z citrónu či pomeranče nebo i víc whisky. Mísu s ovocem přikryjte potravinovou fólií a nechte 24 hodin odpočívat.

V den pečení jednoduše smíchejte všechny ostatní ingredience na těsto včetně koření a mandlí ve velké míse. Pracujte s ingrediencemi v pokojové teplotě, aby těsto bylo dobře propracované a bez hrudek. Nakonec postupně přidávejte nacucané ovoce. Těsto tím velmi zhutní, proto Irové z míchání těsta dělají doslova společenskou akci. Každý člen rodiny chvíli těsto promíchává a je tradicí, že v tento posvátný moment smí v duchu vyslovit jedno vánoční přání.

Během toho, co zbytek rodiny zápasí s těstem, vy si připravte pečicí dortovou formu, kterou si pečlivě vyložte pečicím papírem a ten pro jistotu ještě potřete vrstvou másla nebo margarínu. Ovocné těsto má tendenci se velmi lepit. Vrstvu pečicího papíru omotejte i kolem formy samotné a připevněte ji provázkem. Toto opatření je vynalezeno proto, aby okraje koláče příliš nezhnědly, a vnitřek měl přesto šanci se propéct.

Koláč pečte 3 hodiny při teplotě 150 °C. Po vyjmutí z trouby jej nechte kompletně vystydnout ve formě. Máte-li času nazbyt, klidně nechte další kroky opět na další den. Do kompletně studeného koláče udělejte špejlí několik dírek a konečně koláč nakrmte! Pomocí lžíce na jeho povrch vpravte další dávku whisky. Ta se prosákne celým koláčem a zajistí tak jeho trvanlivost i výjimečnou chuť. Nakrmený koláč zabalte do pečicího papíru a neprodyšné plastové dortové krabičky nebo alobalu a nechte dalších 24 hodin odpočívat na chladném a suchém místě. Hotový koláč můžete zdobit podle potřeb a nálady. Příprava dá zabrat, ale výsledek stojí za to. Sláinte!

Rybí polévka trochu jinak

Bez polévky to na Štědrý den zkrátka nejde. Zkuste letos zaexperimentovat třeba s lososem. Tento recept na krémovou zdravou lososovou polévku je nejen chutný, ale i královsky jednoduchý. A to se při přípravě hostiny hodí snad nejvíc.

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 450 g na malé kostičky nasekaného lososa
  • 450 g brokolice nasekané na malé kousky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • parmezán
  • citrón
  • olivový olej

Brokolici i lososa vařte v osolené vodě přikryté poklicí 10 minut. Odeberte pár kousků na ozdobu a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem. Rozmixovanou polévku přiveďte k varu, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vařte minutu. Následně rozdělte polévku do misek, ozdobte kousky lososa, parmezánem a stroužkem citronu. Dobrou chuť.

FOTOGALERIE:

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.