Na hory za sněhem i poklady místní gastronomie. Víme, co ochutnat v lyžařských střediscích

Vyrážíte na hory a chcete si je užít se vším všudy? Určitě nezapomeňte ochutnat místní speciality. Co si určitě musíte v Alpách nebo třeba na Šumavě dát, až se vrátíte vyhládlí ze sjezdovky? Čtěte dál.

Horské regiony mívají historicky specifickou kuchyni, založenou na místních produktech a možnostech ne tolik úrodné krajiny i místního obyvatelstva. Typické bývají vydatné pokrmy, které ale nejsou až tak náročné na přípravu. Častá jsou masitá jídla ze skopového nebo hovězího, špek, sýry, a také husté polévky na zahřátí.

Tyrolské Alpy

Po náročném lyžování jednomu vyhládne. Co vás vrátí zpět na nohy? Zahřát se můžete třeba tradiční polévkou Brennensuppe s knedlíčky z nakrájené housky smíchané s tvarohovým zrajícím sýrem Graukäse nebo zralým Bergkäse.

Jako hlavní chod si dejte něco masitého, třeba skopové maso s ředkvičkami nebo Tiroler Gröstl, což jsou vařené brambory s kousky orestovaného hovězího masa s cibulí a sázeným vejcem.

Savojské Alpy

Ze savojské kuchyně pochází velice populární fondue, nebyla by to ale Francie, aby neskrývala i další kulinářské perličky.

Asi nejtypičtější je bramborový nákyp Farçon. Jeho základem jsou uvařené a našťouchané brambory s vejci, slaninou a cibulkou, doplněné rozinkami, švestkami, smetanou a sýrem. Vše se smíchá a upeče ve formě na bábovku.

Ujít si nenechejte ani kousky vepřového masa nakládané ve víně se smetanovou omáčkou a zeleninou, tedy takzvané fricassée de cochon.

V Savojsku se vyrábějí skvělé sýry, například Reblochon de Savoie s bílou plísní, Chevrotin z kozího mléka, Beaufort z kravského mléka, který zraje minimálně 5 měsíců, nebo Tomme de Savoie s typickou šedou kůrkou se žlutými tečkami.

Jako digestiv si můžete dát génépi – likér z alpských bylin, především z pelyňku. Vzhledem k tomu, že má 70 % alkoholu, raději si před opětovnou cestou na svah udělejte nejdříve zdravotní procházku.

Ačkoli se různé alpské regiony svou kuchyní výrazně lišily, díky hojnému kontaktu místních kultur se navzájem i hodně ovlivňovaly. Nedivte se proto, když vám v Savojsku nabídnou třeba typickou italskou polentu.

No, a co si určitě nezapomeňte dát v Čechách?

Na Šumavě si najděte čas na tradiční a výtečnou kulajdu s houbami. Jenom pozor, každý kuchař ji vaří trochu jinak. Určitě také ochutnejte sklářské knedlíky – ty mají bramborový základ, do kterého se přidává zelí a škvarky nebo slanina. Pokud jste ještě větší milovníci zelí, zajděte si také na šumavské zelníky, tedy knedlíky z bramborového těsta plněné zelím a uzeným masem.

V Krkonoších rozhodně začněte kyselem z chlebového kvásku s houbami. Těm můžete zůstat věrní i u hlavního chodu. Dejte si hubník! Je to nákyp složený z hub, uzeného masa a nakrájené housky namočené v mléce s vejcem. To vše se upeče s cibulkou, česnekem a kořením. Už se vám sbíhají sliny?

Když dostanete chuť na něco sladkého, všude na českých horách určitě najdete v nabídce sladké kynuté knedlíky plněné ovocem nebo tvarohem. Dát si můžete také třeba i trhanec s lesním ovocem.

Určitě jsme spoustu nápadů vynechali. Co dobrého jste v horách ochutnali vy? Napište nám.

FOTOGALERIE:

Líbil se vám článek?

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.