Houby zavařené se zeleninou ve sklenici s česnekem

Houby rostou letos doslova jako po dešti – víte, jak na zavařování hub?

Co s houbami, když je nadúroda? Chytrý by radil nesbírat. Ale jde to vůbec? Obyčejná procházka lesem se dnes proměnění v houbařské žně. Co pak s nimi?

Co s houbami, když je nadúroda? Chytrý by radil nesbírat. Ale jde to vůbec? Obyčejná procházka lesem se dnes proměnění v houbařské žně. Co pak s nimi?

Sušení a mražení jsou klasika

Člověk zvládne jedno, dvě, možná tři houbová jídla po sobě. Víc už ne. Houby je třeba zpracovat. Hřiby, tzv. praváky, především sušíme. Klouzek ani babka se k sušení nedoporučují. Překvapivě lze sušit bedly. Nasušené hlavičky i nožky lze pak rozemlít na prášek a používat jej jako houbové koření. Pokud nasušíte celé hlavy, lze je následně namočit na 30 minut do mléka, nechat mírně okapat, obalit v trojobalu a smažit jako čerstvé.

Sušené houby v bambusové misce

Druhou možností zpracování hub je mražení. Obecně se doporučuje mrazit spíše hotová houbová jídla než houby před úpravou. Neznamená to ale, že máte dát do mrazáku již hotovu smaženici s houbami, to byste si příliš nepochutnali. Ale houby si na smažení připravte: nakrájejte, poduste na cibuli do měkka, ochuťte a nechte vychladnout. Následně zmrazte. Houby pak lze použít nejen na smaženici, ale třeba i do závinu z listového těsta, na pizzu, pod maso či si je připravit na smetaně. Problémem je pouze to, že ne každý máme dost velkou mrazničku na to, abychom v ní zmražené houby uskladnili.

Zavařování hub je snadnější, než by se mohlo zdát

Proto se za nejlepší způsob, jak uskladnit nadúrodu hub, považuje zavařování. Tímto způsobem lze navíc zpravovat v podstatě jakékoliv houby. Snad jenom o bedlách jsem neslyšela, že by se zavařovaly. Jak tedy zavařovat?

Zavařené houby ve sklenici

Hříbky bez nálevu

Začnu méně známou metodou, která je však skutečně výborná a získáte tak houby k nerozeznání od čerstvých, třeba na smaženici. Hodí se především na hřiby. Malé můžete nechat v celku, větší dle libosti nakrájet. Dát do skleniček, uzavřít a sterilizovat. Tedy spíše vařit při 100 °C (uzavřené ve sklenici, ve sterilizačním hrnci). Někteří lidé doporučují houby nejdříve osolit a opepřit. Ano, čtěte dobře, raději to ještě zdůrazním, žádný nálev se nepoužívá. Právě tento recept vám nabídne ty nejchutnější houby na smaženici.

Hříbky na cibulce

Smaženice je téměř hotová, jen přidat vajíčka. Tak vypadá druhý recept. Připravíte si klasický základ na smaženici. Udusíte cibulku na oleji, přidáte nakrájené houby, pepř, sůl, případně další koření, pokud jej používáte. Houby osmažíte a pak ještě 30 minut dusíte pod pokličkou (vodou podlévejte podle potřeby). Připravený základ naplníme do skleniček, uzavřeme, a ještě 30 minut sterilizujeme v zavařovacím hrnci na 90 °C. Takto zavařené houby vám umožní připravit tu nejrychlejší smaženici. Stačí přidat vajíčka.

Houbová smaženice s bylinkami v pánvi

Houby na kyselo

Osobně je nemám ráda. Když jsou ještě udělané tak, že se jedí přímo místo kyselých okurek, prosím. Jsou dokonce velice chutné. Pod vajíčko, tedy na smaženici, dobré nejsou. Jak tedy na houby na kyselo, které budou k jídlu jen tak? Očištěné houby dejte do skleniček. Pak si připravte nálev. Na 1 kg hub budete potřebovat: 850 ml vody, 25 g soli, 75 g cukru, 300 ml 3% octa. Jako koření se přidává deko. Případně je lze nahradit směsí bobkového listu, hořčičného semena, celým černým pepřem a novým kořením. Nálevem zalijeme houby, uzavřeme skleničku a sterilizujeme 30 minut na 90 °C v zavařovacím hrnci

Co byste ještě o zavařování hub měli vědět?

Nejlepší houby na zavařování jsou ty skutečně mladé, tvrdé a zdravé – bez příznaků napadení hmyzem. Houby se nejsnadněji sterilizují v elektrickém, ale i obyčejném sterilizačním hrnci. Voda by měla sahat vždy těsně pod víčko horní zavařované sklenice (sklenice totiž v hrnci lze vrstvit na sebe).

Zavařovat lze i v troubě. Sklenice se položí na hluboký plech naplněný vodou asi do výšky 2 cm. Aby se předešlo přehřátí skla a víčka, dá se přes sklenici větší vrstva navlhčeného novinového papíru. Tak trochu vědou je nastavení teploty. Teplovzdušnou troubu nastavte na 250 °C. Menší sklenice se zavařují 15 minut, větší pak 5 až 10 minut. Pokud máte klasickou troubu, zahřejte ji na 170 °C a sterilizujte po dobu 60 minut. Sklenice nechte v troubě vychladnout.

Houby rostou letos doslova jako po dešti – víte, jak na zavařování hub?
5 (100%) 1 vote

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.