Jarní úklid těla. Pár tipů na to, jak si poradit s očistným půstem

Jakousi obdobou půstu nalezneme téměř v každé kultuře a náboženství. Ať už pravidla dané kultury vyžadují absolutní zákaz konzumace jídla v určitém období, nebo jen káží umírněnost a doporučují omezit určité potraviny, půst je cosi, co již naši dávní předkové považovali v jarním období za rozumné.

V našich zeměpisných podmínkách se po vzoru západokřesťanské tradice často upínáme k půstu po opulentních masopustních hodech. Během tohoto čtyřicetidenního období mezi Popeleční středou a Velikonocemi by člověk měl podle církve dodržovat dietu střídmou, vedoucí k očištění těla i ducha.

Po chladných zimních měsících strávených doma s pořádným kusem žvance ocení omezení těžkých masitých a mastných pokrmů nejeden žlučník. V kontextu víry je vyrozuměno, že v očištěném těle může následně svobodnější duše najít jasnější cestu k modlitbě a usebraní.

Ať už jsou vaše důvodu k dočasnému omezení nejen jídelních radovánek otázkou víry, tradice, nebo jen snahy získat po hektickém zimním období opět kontrolu nad svým tělem, jarní očista není rozhodně od věci. Plánujete se letos postit, ale nevíte, jak na to? Podívejme se spolu na pár receptů, které vám postní období usnadní.

Co se smí?

Předvelikonoční postní doba je dnes katolickou církví předepisována již celkem rozvolněně. Svoboda rozhodnout se, co omezíme, ale vkládá větší míru zodpovědnosti do našich rukou. Obecně by se člověk měl uchýlit k omezení masa, alkoholu, cukru a dalších požitků, bez kterých je na první pohled těžké se obejít. Proto se cigarety, káva nebo čokoláda mohou snadno dostat na postní black list nejednoho požitkáře.

Půst by ovšem víc než k zákazům měl vést ke střídmosti, proto i recepty, které vám nabídneme, užívají lokálních, tradičních, snadno dosažitelných a skoro až starosvětských potravin, kterých naše babičky měly plné spíže a z našich jídelníčku se pomalu vytratily. Brambory, zelí, čočka, fazole, kroupy, cibule a kořenová zelenina – to je, oč tu běží.

Luštěniny na sto způsobů

Proteiny, které by nám mohly při bezmasé dietě začít časem scházet, snadno nahradíme luštěninami. Bojíte-li se o své zažívání, namáčejte je před vařením klidně i po celou noc a vařte je následně v nové vodě do dostatečné měkkosti s aromatickým kořením, jako je libeček či majoránka.

Nebo nechte naklíčit hrách a připravte si tradiční pučálku. Opražené klíčky naši předci jedli se zelím, smetanou, na sladko s medem nebo jen tak se solí na ulici z papíru. Pučálka přišla tradičně na jídelníček na první neděli po Popeleční středě. Tuto makrobiotickou mňamku můžete připravit jako přílohu, hlavní chod nebo jako zobání večer k televizi.

Potřebujete:

  • hrách neloupaný, nepůlený (cca 100 g)
  • zavařovací sklenici
  • vodu
  • 2 lžíce másla nebo jiného tuku na smažení
  • sůl, pepř, koření dle obliby nebo cukr či med

Postup:

Tři dny předem si dejte naklíčit hrách. K tomu je vhodná zavařovací sklenice, do níž vložíte přebraný a propláchnutý hrách a zalijete jej vodou. Nezapomeňte, že hrách ve sklenici namáčením nabyde na objemu, proto mu nechte ve sklenici dost místa pro rozvoj. Takto nechte hrášek žít svým životem do druhého dne, poté slijte přebytečnou vodu a hrách opět propláchněte. Na dalších 24 hodin nechte hrách na chladnějším místě vyklíčit ve sklenici pod víčkem z potravinářské fólie. Do fólie nezapomeňte udělat malé dírky třeba nožem, aby klíčky mohly dýchat.

Vyklíčený hrášek je hotový, mají-li klíčky délku v rozmezí půl centimetru až centimetru. Tyto klíčky pražte zprudka přibližně pět minut, dokud neuvidíte, že je hrášek zlatavý a od pohledu křupavý. Dosolte jej, dokořeňte, na sladko podávejte s rozinkami či jiným sušeným ovocem. Uvidíte, že ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Síla obilnin

Obnažená semena všech různých obilovin, známá pod souhrnným označením kroupy, byla nedílnou součástí jídelníčku našich předků. Pro svůj vysoký obsah vlákniny pomáhají s přirozeným chodem trávení a jsou skvělé pro základy kaší, zahušťování polévek nebo i jako hlavní chod. Podívejme se, jak si z krup a sušených hub připravit oblíbený hlavní chod podobný rizotu.

Potřebujete:

  • 500 g velkých krup
  • cibuli šalotku
  • 2 stroužky česneku
  • máslo
  • zeleninový vývar
  • 50 g sušených hub předem namočených v teplé vodě
  • pepř a sůl
  • parmazán

Postup:

Šalotku a česnek nasekejte najemno a nechte opražit na kousku másla. To není zcela zakázáno, používejte jej ale střídmě. Kroupy neproplachujte vodou, ale suché je zasmažte spolu s cibulkou a česnekem. Pak postupně za stálého míchání přidávejte zeleninový vývar. Vždy přidejte jen takové množství, aby byly kroupy těsně ponořené. Další dávku přidejte teprve tehdy, když kroupy vývar nasají. Opakujte tak dlouho, dokud nejsou kroupy měkké a konzistence krup není kašovitá. Celý proces trvá přibližně 20 minut.

Mezitím oživte sušené houby 15minutovou koupelí ve vlažné vodě. Poté je slejte a přidejte ke kroupám. Nakonec přistrouhejte parmazán, ochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

Halí belí, dej si zelí

Bez zelí to v našich končinách zkrátka nejde. Čerstvé, kvašené, vařené nebo dušené – konzumovat jej na všechny možné způsoby je v době půstu zvlášť vhodné, jelikož se jedná o lokální surovinu bohatou na vitamíny a jiné prospěšné látky. Zkusili jste třeba tradiční české zelí v bramborách?

Potřebujete:

  • vařené a na plátky nakrájené brambory
  • kysané zelí
  • zakysanou smetanu
  • olej na vymazání pekáče
  • sůl, pepř
  • sýr na posypání

Postup:

Brambory uvařte a nakrájejte na tenké plátky. Ty následně klaďte na dno vymazaného pekáče a překryjte vrstvou kysaného zelí a potřete zakysanou smetanou. Vrstvěte následně další brambory, zelí a smetanu, dokud pekáček nezaplníte. Každou vrstvu prosolte a popepřete. Vše dejte zapéct do trouby, dokud se vrchní brambory neopečou dozlatova. Na posledních 5 minut pečení posypte sýrem. Dobrou chuť.

FOTOGALERIE:

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.