Léto zavařené na horší časy aneb Sezóna džemů, marmelád a jiných zavařenin je v plném proudu

Džem, marmeláda nebo zavařenina – ať už tomuto sladkému mazání říkáte jakkoliv, jeho podstata zůstane vždy stejná. Sladce opojné pečivomilné potraviny vydrží schované ve spíži po celý rok a dokáží vám připomenout letní pohodu, kdykoliv po nich sáhnete. V supermarketech jich samozřejmě můžete také pořídit celé zástupy, ty nejlepší pochoutky ovšem vždycky čekaly na otevření ve špajzkách našich babiček. Proč si v momentě, kdy ovocná sezóna vrcholí, nepřipomenout, jak na to, a nepodívat se na pár tipů ze světa zavařování?

Pečlivě si připravte sklenice

Kolikrát nám mohlo lézt na nervy, že naše babičky úzkostně shromažďují po celý rok všechny sklenice od okurek či hořčice. Při zavařování ale není nad to, mít po ruce arzenál nádob a víček. I když jsou jednotlivé sklenice ve stylu každý pes jiná ves, netřeba si dělat starosti, alespoň bude skutečně poznat, že se jedná o zcela domácí produkty. Pokud ovšem vaše duše touží po řádu a stejnorodosti, skleněné nádoby seženete i v běžných domácích potřebách.

Všechny nádoby nezapomeňte pořádně vyvařit, abyste zabránili šíření plísní. Sterilovat můžete jak nádoby, tak víčka ve velkém hrnci, kde je převaříte ve vodě.

Nebojte se kombinací

Když už máte zajištěný obal, je důležité obstarat obsah. Tradiční jednodruhové zavařeniny nikdy neurazí. Máte-li tedy dostatek jahod, rybízu či meruněk, není nad čím uvažovat. Výborné jsou ale i netradiční mixy, džemy z citrusů či kombinace ovoce s kořením, bylinkami či likérem.

Zkuste do jahod, které se chystáte svařit, přidat trochu malin a mix svařte s vanilkovým luskem.

Jste-li fanoušci orientálních chutí, experimentuje s kořením, jako je koriandr, kardamon či chilli. Výborně se hodí do citrusových variant či marmelád z hrušek.

Rychlý proces– zdravý proces

Na správné konzistenci marmelády se taky málokdo shodne. Někteří preferují hladký džem bez kousků, jiní zase bez zakousnutí se do pořádné jahody nepovažují chléb za namazaný. Výhoda domácího džemu tkví v tom, že si jej můžete připravit, jak jej máte rádi právě vy. Proto se nebojte směs před vařením mixovat, sekat či krájet. Plody s pecičkami bez obav přepasírujte přes sítko.

Aby džem ale hezky držel pohromadě, nezapomeňte použít želírovací složku. Dnes jsou v obchodech k dostání i přírodní ovocné pektiny, které vedle běžných želírovacích cukrů či gelfixu obsahují méně chemie.

Samotného cukru přidávejte podle svých chutí a preferencí. Cukr lze při použití dostatku pektinu v podstatě zcela nahradit. Přilít můžete i trochu šťávy z citrusů či přímo kyselinu citrónovou, která nejenže dodá džemu příjemnou nakyslost, ale zároveň zajistí i to, že si džem udrží lahodnou barvu a bude lépe konzervovaný. (Příliš mnoho kyseliny citrónové ovšem rozpouští pektin a zabraňuje želírovacímu procesu. Tak pozor na to.)

Samotné vaření sladké hmoty už díky přidanému pektinu vůbec nemusí trvat tak děsivě dlouho, jako tomu bylo v minulosti. Máte-li k dispozici teploměr, dbejte, aby váš lektvar přesáhl při vaření 100°C. Čím kratší dobu ho ale budete trápit, tím více vitamínů z ovoce v zavařenině zachováte. Proto je lepší udělat z toho krátký příběh.

Sladké finále

Hotovou zavařeninou se sklenice plní teplé a zcela suché. Pak už stačí jen zaklapnout víčko, otočit sklenici do vychladnutí vzhůru nohama a těšit se na moment, kdy nám lupnutí podtlaku zpod víčka doma rozžehne malé léto za každého počasí.

FOTOGALERIE:

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.