Nasušte si léto do zásoby. Víme, jak na to!

Podzim se hlásí a vy přemýšlíte, jak si uchovat z krásných letních dní alespoň něco, co by pomohlo překonat blížící se pošmourné dny? Nasušte si zdravé ovoce, které vám v zimě přidá trochu radosti do života. Poradíme, jak na to!

Sušit můžete v podstatě cokoli – ovoce, zeleninu, houby a třeba i maso. Proč to nezkusit? Potřebujete jen trochu času a trpělivosti, ale výsledek vás nadchne a v průběhu chladných měsíců oceníte, když si budete moci k televizi místo tučných a přesolených chipsů z obchodu nasypat do misky zdravé a chutné mlsání pro sebe i své děti.

Pozor na plíseň a hnilobu

Klíčem ke správnému sušení jsou dobré suroviny. Plody určené k sušení musí být pěkné a zralé, ne však přezrálé. Nebojte se ale například ani kyselejších jablek – při sušení se chutě, vůně i cukry zkoncentrují a křížaly budou mít sladší a výraznější chuť. Z výběru pro sušení určitě vyřaďte plody, na kterých najdete stopy hniloby nebo plísní, mohly by vám zkazit celou dávku.

Jak předejít zhnědnutí

Plody pečlivě omyjte, nechte oschnout na utěrce a nakrájejte na pokud možno stejně velké plátky. Bobuloviny, jako jsou ostružiny nebo borůvky, nechávejte vcelku. Jablka, hrušky nebo například meruňky mohou v průběhu sušení zhnědnout. Chcete-li tomu předejít, namočte nakrájené kousky před sušením do vody s citronovou šťávou.

Sušení je alchymie, nebo ne?

Způsob uchovávání potravin pomocí jejich usušení je známý od nepaměti. Dochází při něm k postupnému odpaření vody. Plody sice ztratí na objemu, ale uchovají si své nutriční hodnoty, a navíc lépe odolají zkáze. Proces sušení je ovšem potřeba dotáhnout – v plodech nesmí zůstat žádná voda. Nenechte se zmást, ne všechny druhy ovoce a zeleniny mají po usušení stejnou konzistenci – některé jsou tuhé, jiné měkké a další křehké a křupavé. Než se tedy do sušení pustíte, zjistěte si, jak nejlépe daný druh sušit a jak má vypadat výsledek, abyste nezažili nemilé překvapení. Po usušení je třeba nechat křížaly vychladnout a co nejrychleji je uložit tak, abyste zabránili přístupu vlhkosti. Vhodné jsou například pevně uzavíratelné skleněné nádoby.

Jak sušit?

V horkém létě lze někdy sušit na půdě pod rozpálenou střechou, to už se nám ale na podzim spíše nepoštěstí. Sušení na plechu v troubě je klasika. Má to ale své nevýhody – vzduch nemůže procházet plodem, takže sušení není tak efektivní. Přímo z plechu pak může na ovoce či zeleninu přejít nepříjemná kovová chuť. Pomoci může pečicí papír, ale ani ten nevyřeší vše. A ne každá hospodyňka má tolik času, aby v současné uspěchané době zvládala průběžně 10 i 20 hodin dohlížet na dění v troubě. Nic ale není ztraceno.

Domácí sušička, u které můžete nastavit teplotu i délku sušení, vám pomůže a investice se vrátí v podobě perfektních křížal. Různé druhy ovoce a zeleniny vyžadují podle své konzistence různou délku i intenzitu sušení, nepřekročí-li ale teplota 42 °C, uchovají se v plodech vitamíny a enzymy.

Experimenty se sušením

Přemýšlíte, co byste si usušili? U jablek a švestek to vážně nekončí. Zkuste ochutnat domácí chipsy z cukety, lilku, červené řepy, mrkve nebo chřestu. Zajímavé jsou i sušené kapustičky a zelené fazolky. Můžete si také usušit dýňové nebo jablečné pyré, která můžete nakrájet na kostky a servírovat místo bonbonů. Vyzkoušejte i meloun! Fantazii se meze nakladou a na internetu najdete záplavy zajímavých nápadů.

FOTOGALERIE

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.