Nebojte se vařit! Máme pro vás velikonoční recepty, které zvládne úplně každý

Velikonoce jsou možností, jak se vytáhnout s dokonale připravenými jídly. V tomto článku se pokusíme poradit mužům. Konkrétně těm, kteří o kuchyni nezavadí, jak je rok dlouhý. Nebojte se, našli jsme rychlé a jednoduché recepty. Hurá do toho!

Tvarohový mazanec
Ideální řešení, jak překvapit ženu a vyhnout se přípravě kynutého těsta.

Připravíme si

  • 500 g hladké mouky
  • jeden polotučný tvaroh
  • 150 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 100 ml mléka
  • kůru z jednoho citronu (použijte bio citron, který není chemicky ošetřen)
  • 50 g rozinek
  • špetku soli
  • mandle na ozdobení

Postup
Rozinky namočíme do rumu, smícháme sypké ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva), přidáme polotučný tvaroh, tuk, citronovou kůru, rozinky, vejce, sůl a dle potřeby rozředíme mlékem. Uhněteme tužší těsto a vytvarujeme z něj mazanec. Pomažeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme mandlemi. Ideální je, když všechny ingredience mají pokojovou teplotu, mazanec je pak vláčnější. Pečeme asi 45 minut při 180 °C.

Velikonoční nádivka pro milovníky masa
Protože nejen sladkým je o Velikonocích člověk živ.

Připravíme si

  • 150 g bůčku
  • 150 g uzeného masa
  • 150 g vepřové krkovice
  • 8 rohlíků
  • 8 vajec
  • sůl, pepř
  • muškátový květ
  • kopřivy (listová petržel)

Postup
Maso uvaříme společně v jednom hrnci do měkka. Poté ho nakrájíme na kostky spolu s osmi rohlíky. Tuto směs zalijeme osmi rozšlehanými vejci, 600 ml vývaru z masa (to je ta voda, co zbyla v hrnci), přimícháme listy mladých kopřiv (petržele). Dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem (s muškátovým květem opatrně, je aromatický). Celou směs dáme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme dozlatova asi 30 minut na 200 °C. Pokud nádivku chcete podávat již na Zelený čtvrtek, ideální přílohou dle lidových tradic může být špenát.

Vajíčkový salát z vykoledovaných vajec
Na závěr máme jeden asi ten nejjednodušší recept na celém světě.

Připravíme si

  • 10 vajec uvařených na tvrdo
  • 1 cibuli
  • 2 kyselé okurky
  • majonézu (polovinu lze nahradit jogurtem či zakysanou smetanou)
  • lžičku plnotučné hořčice
  • sůl, pepř

Postup
Vejce, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, smícháme je s majonézou a hořčicí. Dochutíme solí a pepřem. Mažeme na chléb nebo bílé pečivo.