Oslavte Velikonoce s latinskoamerickými recepty

Tradiční velikonoční recepty zná každý a skoro každý podle nich i připravuje sváteční pokrmy. Pojďme se tentokrát podívat za hranice, a rovnou i za oceán. Máme pro vás několik velikonočních receptů z Latinské Ameriky, které váš sváteční stůl určitě řádně okoření.

Pikantní vejce s avokádem

Variaci na tuhle delikatesu známe i u nás. Jak se ale připravují pořádné huevos endiablados? Základem je zralé avokádo, tabasco a citrónová šťáva.

Potřebujete:

  • 8 natvrdo uvařených vajec
  • 1 polévkovou lžíci nakrájené pažitky
  • 1 avokádo
  • 4 kapky tabasca
  • 4 polévkové lžíce majonézy
  • ½ polévkové lžíce papriky
  • 2 polévkové lžíce kaparů
  • citrónovou šťávu

Postup:

  • Rozkrojte vejce a vyjměte žloutky. Ty smíchejte s majonézou, pažitkou, paprikou, přidejte špetku soli a pepře. Pořádně promíchanou směs opatrně vraťte do důlků po žloutcích. Nechte ale místo na druhou směs.
  • Avokádo vydlabejte a hmotu smíchejte s kapary, tabascem a citrónovou šťávou. Tuto směs vložte na vejce. A je hotovo!

Tamales

Tyhle vepřové chuťovky si nejlépe vychutnáte s pořádnou mexickou salsou.

Potřebujete:

  • 500 g vepřové kýty
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kg kukuřičné mouky
  • 175 g vepřového sádla
  • cca 40 kukuřičných slupek (nebo banánových listů)
  • 2 cibule
  • 60 g sušených chilli papriček
  • 30 ml přepuštěného másla
  • 250 ml masového vývaru
  • 10 ml prášku na pečení
  • sůl

NA SALSU:

  • 5 rajčat
  • chilli papričky
  • 1 velkou cibuli
  • 1 svazek koriandru
  • sůl

Postup:

  • Maso nakrájejte na proužky velikosti prstů a smažte na sádle. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek až do měkka. Přidejte vývar, přiveďte k varu a po vychladnutí sceďte (vývar uchovejte).
  • Chilli papričky vařte v půllitru vody deset minut. Poté je rozmixujte s dvěma stroužky česneku. Za stálého míchání směs tři minuty ohřívejte v přepuštěném másle. Přidejte maso, osolte a vařte další tři minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  • Kukuřičnou mouku smíchejte s vývarem a dejte na deset minut odstát.
  • V misce šlehejte sádlo, dokud není načechrané, a následně jej vmíchejte do kukuřičné mouky s vývarem. Přidejte prášek na pečení a osolte.
  • Rozložte si kukuřičné slupky a do každé dejte moučnou i masovou směs. Okraje slupek přeložte, aby byla směs úplně zakrytá.
  • Připravte si hrnce s napařovacím košíčkem. Jak začne voda vřít, vložte do košíčku balíčky a na páře vařte hodinu. Tamales jsou hotové, když jde kukuřičná slupka snadno od směsi odloupnout.

SALSA MEXICANA:

  • Rajčata ponořte na několik vteřin do vroucí vody, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Polovinu cibule nakrájejte najemno, druhou nahrubo. Chilli papričky nakrájejte na tenké proužky, omytý koriandr najemno. Vše smíchejte, dosolte a ozdobte nahrubo nakrájenou cibulí. Nechte v lednici uležet alespoň půl hodiny před servírováním.

Churros s čokoládou

Na závěr nabízíme jednu legendární sladkou tečku, s níž se setkali asi všichni, kdo někdy byli v Latinské Americe nebo na Pyrenejském poloostrově.

Potřebujete:

  • 60 ml mléka
  • 60 g mouky
  • tuk na smažení
  • lžičku mleté skořice
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 60 g krupicového cukru

NA ČOKOLÁDU:

  • 100 g hořké čokolády na kousky
  • lžičku nastrouhané pomerančové kůry
  • 100 ml sladké smetany (minimálně 30%)

Postup:

  • Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu přiveďte k varu a smíchejte s čokoládou. Nechte mírně vychladnout, pak vmíchejte pomerančovou kůru.
  • Do hrnce dejte mléko, máslo, špetku soli a 60 ml vody. Přiveďte k varu. Opatrně přimíchávejte mouku. 3 až 4 minuty zahřívejte, dokud se těsto neoddělí ode dna hrnce v jednom velkém kusu.
  • Dejte těsto do díže, přidejte vejce a hnětacím strojem míchejte dohladka.
  • Těsto nechte trochu vychladnout, pak jím naplňte sáček s hvězdicovým ústím.
  • Tuk rozpalte ve vysoké nádobě nebo fritéze na 170 stupňů. Když je dostatečně zahřátý (kolem ponořené vařečky se dělají bubliny), začněte do něj vymačkávat těsto (cca pěticentimetrové kousky). Smažte 4 až 5 minut na každé straně.
  • Hotové churros nechte okapat na papírových utěrkách.
  • Smíchejte cukr se skořicí. V této směsi obalte ještě horké churros a okamžitě podávejte s připravenou čokoládou.

Přejeme dobrou chuť a hezké Velikonoce

FOTOGALERIE:

Líbil se vám článek?

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.