Uzavřete si do nádob šťavnatost léta. Zavařování je in!

Zahrada je plná plodů a už nevíte, co si s nimi počít? Zavařte si je na později. Kompoty, marmelády, na sladko, na kyselo – všechno je možné, stačí jen zvládnout tradiční, léty prověřenou a perfektně osvědčenou metodu zavařování. Řekneme vám, jak na to.

Zavařit do sklenice se dá vlastně cokoli. Ovoce, zelenina i hotové pokrmy. Technologie konzervace potravin, spočívající v uzavření do kovové nebo skleněné nádoby a zahřátí na teplotu 85 °C a vyšší, byla vyvinuta v 19. století francouzským kuchařem Nicolasem Appertem. Od té doby se velice rozšířila a můžete ji bez větších potíží vyzkoušet a využívat i vy.

Jak zavařování funguje?

Při zavařování tepelně konzervujete potraviny. Vyvařené sklenice naplníte, uzavřete je víčkem, vložíte do zavařovacího hrnce a zahřejete na vysokou teplotu. Víčko nedotahujte, při zahřívání se totiž vzduch ve sklenici roztahuje. Kdyby bylo víčko dotažené, sklenice by praskla a vaše práce by přišla vniveč. Po určité době, která se u různých druhů potravin lehce liší, sklenice vyjměte a dotáhněte. Poté nechte sklenice dnem vzhůru pozvolna vychladnout.

Pokud je sklenice správně utažená, chladnoucí vzduch v ní zmenší svůj objem a vznikne tak podtlak, který zabrání vniknutí mikroorganismů z vnějšího prostředí a uchová potraviny na pozdější spotřebování.

Aby plíseň neměla šanci

Chcete-li úspěšně zavařit své výpěstky nebo výkvět svého kulinářského umění, je třeba mít na paměti několik věcí.

Přísně dodržujte hygienu. Sklenice i víčka, které se chystáte použít, vždy vyvařte, abyste je zbavili možných zárodků bakterií a spór plísní, které by posléze mohly znehodnotit vaše zakonzervované potraviny. Vyvaření zvládnete snadno – kovová víčka vložte do vroucí vody a nechte je přejít varem, dobře umyté sklenice pak propláchněte vroucí vodou. Sklenice ani víčka nesmějí být poškozené.

Potopte sklenice

Ovoce a zeleninu před zavařením pečlivě očistěte a nechte okapat. Konzervaci ovoce a zeleniny pomáhají správné nálevy. Než se tedy pustíte do samotného zavařování, dobře si nastudujte, jak nejlépe nakládat konkrétní druhy, aby výsledek byl opravdu tak chutný, jak si přejete. Obecně platí, že k výrobě kompotů vám bude stačit jen cukr krystal a voda. Na marmeládu využijte želírovací cukr. K nakládání na kyselo existují různé nálevy na bázi octa.

Dodržte dobu, po kterou se mají sklenice ponechat v zavařovací nádobě. Jen tak zaručíte, že dojde ke správné pasterizaci pokrmu, která ho ochrání před zkažením. Pokud nemáte zavařovací hrnec, můžete zaimprovizovat – použijte větší hrnec s poklicí. Na dno složte látkovou plenu, na ni pak vyskládejte zavíčkované sklenice a dolijte hrnec vodou tak, aby byly sklenice celé potopené. Pozor, sklenice se nesmějí dotýkat!

Dnem vzhůru a kontrolujte poklepem

Utažení víček horkých sklenic je klíčem k úspěchu celého vašeho zavařovacího úsilí, proto mu věnujte zvýšenou pozornost. Buďte však opatrní, abyste se nespálili nebo neopařili. Pokud máte pocit, že nemáte dost síly, pořiďte si utahovací hlavici na víčka. V obchodě vám rádi poradí a doporučí správné pomůcky.

Když zavařené sklenice vychladnou, otočte je zpět dnem dolů a každou jednotlivě zkontrolujte. Poklepejte na víčko, když se ozve vysoký zvuk, sklenice je dobře uzavřená a můžete ji s klidem uložit do spíže. Pokud se vám zvuk bude zdát jiný než u ostatních – takový dutý –, nezoufejte, nemusíte sklenici hned vyhodit. Dejte ji však do ledničky a snězte ji přednostně. Berte to jako bonus, že alespoň můžete bez výčitek hned ochutnat, jak se vám kompot nebo marmeláda povedla. Dobrou chuť!

FOTOGALERIE

Souhlasím s podmínkami

  1. Vyplněním a odesláním tohoto formuláře uděluje klient souhlas Hypoteční bance, a.s., se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 13584324 (dále jen „Banka“), aby za účelem kontaktování klienta s nabídkou vhodného úvěrového produktu dle klientem zadaných parametrů shromažďovala, zpracovávala a uchovávala poskytnuté osobní údaje klienta – zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru, a to v rozsahu jméno, příjmení a e-mailová adresa.
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů je dobrovolný, s ohledem na výše uvedené je však podmínkou pro zpracování formuláře klienta a osobních údajů v něm uvedených k výše uvedenému účelu. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za výše uvedeným účelem uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení.
  3. Klient má právo vyžádat si informaci o tom, jaké osobní údaje Banka o klientovi zpracovává, a to na kterékoliv pobočce Banky. Za poskytnutí informace náleží Bance poplatek dle aktuálního Sazebníku Banky.
  4. Pokud klient zjistí nebo se domnívá, že Banka provádí zpracování jeho osobních údajů v rozporu se zákonem nebo že došlo k porušení jeho práv, má právo domáhat se nápravy za využití všech prostředků, které mu platná právní úprava poskytuje, zejména požádat Banku o vysvětlení a požadovat, aby Banka odstranila takto vzniklý stav, tj. např. žádat provedení opravy, doplnění nebo likvidaci osobních údajů.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Klient dále vyplněním a odesláním formuláře uděluje souhlas s tím, aby osobní údaje klienta– zájemce o poskytnutí hypotečního úvěru byly použity za účelem nabízení dalších obchodů a služeb ze strany Banky, Československé obchodní banky, a. s. se sídlem Praha 5, Radlická 333/150, PSČ: 150 57, IČ: 00001350 a dalších společností působících v rámci skupiny ČSOB, a to i elektronickými prostředky. Informace o společnostech působících v rámci skupiny ČSOB jsou k dispozici na internetových stránkách ČSOB www.csob.cz. Tento souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem nabízení dalších obchodů a služeb uděluje klient Bance na dobu jednoho roku ode dne jeho udělení s tím, že klient má právo tento souhlas kdykoliv odvolat; odvolání souhlasu je třeba provést písemně vůči Bance na adresu jejího sídla.